Článek

Léčbu syndromu suchého oka může usnadnit kyselina hyaluronová

Syndrom suchého oka patří mezi nejčastější oční obtíže současnosti a trápí přes 7 % populace. Čeští experti vyvinuli inovativní oční kapky -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ umělé slzy, které díky unikátní látce výrazně napomůžou s léčbou. Nově vyvinutá surovina v podobě derivátu kyseliny hyaluronové slibuje zlepšení hydratace, ochrany očního povrchu i dlouhodobější účinky. Na projektu společnosti Contipro spolupracovalo Vysoké učení technické v Brně a podpořila ho Technologická agentura ČR (TA ČR) částkou 11 milionů Kč v programu Ministerstva průmyslu a obchodu TREND. […]

Článek

Filip Šejvl: “Jak zkrotit Airbnb? Dejme pravomoce SVJ!“

Regulace Airbnb prostřednictvím systému eTurista je prvním, nikoliv však dostačujícím, krokem. Zásadní pravomoc by měla být dána do rukou společenství vlastníků jednotek (SVJ), podobně jako tomu je v Německu, Španělsku, Rakousku či Francii. Díky efektivní regulaci krátkodobých pronájmů by se také uvolnila část bytového fondu a snížil by se neustálý tlak na rostoucí ceny nájmů. […]

Článek

Infekce RSV je vysoce nakažlivá. Největší riziko představuje pro děti do jednoho roku

Respirační syncytiální virus (RSV) představuje vážné riziko pro nejmladší a nejstarší členy populace. Způsobuje onemocnění dýchacích cest, které může být zejména u kojenců a seniorů závažné. Podle odborníků se s infekcí setká téměř každé dítě do dvou let věku, její závažnost a průběh ale nelze dopředu odhadnout. Právě nejmladší pacienti mohou čelit velmi vážným zdravotním komplikacím vedoucím k hospitalizaci a v nejhorších případech i k úmrtí. Hospitalizace představuje značnou zátěž pro pacienta, rodinu i zdravotní systém. […]

Článek

BEEF, pop-up kavárna a mše za maso. Oslavy 130 let Holešovické tržnice tak trochu jinak

Chcete prožít mši za maso od kazatele Kryštofa Bartoše? Pak nepropásněte BEEF. Ojedinělou gastro performance pouze po dobu patnácti večerů v Hale 17 v tržnici! Bývalý jateční areál Holešovická tržnice si v letošním roce připomíná 130 let od svého založení a oslavy budou probíhat po celý rok. V hlavní roli se však představí ojedinělý koncept gastro performance BEEF se spoustou kvalitní hudby, Pop Up kavárnou s denním programem, přednáškami i originálním kázáním nejen o mase. To vše budou moci návštěvníci zažít na přelomu dubna a května stejně jako výstavu ve věži. Právě výstava návštěvníkům připomene prostřednictvím dobových fotografií časy minulé, které však daly základ areálu, který se postupně mění v chrám kvalitního jídla a zábavy. […]