Kampaň „Půl talíře“ vstupuje do druhého roku

Praha 4. července 2025 (PROTEXT) – Projekt Půl talíře, který od dubna 2024 upozorňuje na význam vyváženého stravování, úspěšně vstoupil do druhého roku své tříleté kampaně. Iniciativa, za kterou stojí sdružení Dobré družstvo a která je spolufinancována Evropskou unií, si klade za cíl zlepšit stravovací návyky obyvatel České republiky, především v oblasti konzumace ovoce a zeleniny.

Během prvního roku se podařilo zasáhnout širokou veřejnost*:

• 13,5 milionu lidí bylo osloveno prostřednictvím PR aktivit,

• 13,7 milionu uživatelů prostřednictvím sociálních sítí

• a dalších 17,8 milionu lidí prostřednictvím online reklamy.

*Reklamní systém Meta Ads, reklamní a analytický systém Google, analytická platforma Mediaboard

„Za první rok jsme se zaměřili hlavně na osvětu – vysvětlovali jsme, co vyvážené stravování znamená a proč je důležité. Teď chceme jít více do hloubky a zjistit, proč lidé v Česku jedí tak málo ovoce a zeleniny,“ říká koordinátorka kampaně Půl talíře Ing. Monika Zábojníková z Farmy Bezdínek, jednoho z členů sdružení Dobré družstvo.

V roce 2025 tak kampaň pokračuje s novým cílem – identifikovat konkrétní překážky ve stravování a navrhnout praktická řešení, jak je překonat. Projekt i nadále cílí na dvě klíčové skupiny: matky s dětmi a mladé lidi ve věku 16 až 22 let.

Kromě osvědčené komunikace přes sociální sítě a online prostředí kampaň využívá mobilní aplikaci s tipy na vyvážená jídla a spolupracuje s influencery, kteří sdílejí své osobní příběhy o změně stravovacích návyků.

„Půl talíře není o dokonalosti. Je to o malých, udržitelných krocích k tomu, aby zdravé jídlo bylo normální součástí každodenního života,“ dodává Monika Zábojníková.

Kampaň Půl talíře potrvá až do konce listopadu 2026.

 

O projektu PŮL TALÍŘE

Cílem projektu je usnadnit volbu zdravého a udržitelného stravování a tím podpořit kvalitu života, zdraví a přispět k pozitivnímu prostředí pro výrobu potravin. PŮL TALÍŘE informuje o důležitosti vyvážené stravy a každodenní konzumace čerstvého ovoce a zeleniny pěstovaných v EU. Ambasadorem akce je herečka Linda Rybová. Projekt je financován ze 70 % Evropskou unií a z 30 % Farmou Bezdínek ze společnosti Dobré družstvo. Více informací je k dispozici na www.pultalire.cz.

 

O Farmě Bezdínek

Farma Bezdínek je největším produkčním skleníkem pro pěstování rajčat v České republice, který dodává zeleninu na trh 12 měsíců v roce. Nachází se v Dolní Lutyni na Karvinsku a aktuálně má plochu 15 hektarů. Rajčata ve skleníku jsou pěstovaná v organickém kokosovém substrátu, který se po ukončení pěstební sezony kompostuje. K zavlažování je využívána dešťová voda, přebytečná zálivka se recykluje. V boji proti škůdcům aplikují biologickou ochranu namísto chemie. O opylení se starají čmeláci. Farma dodává do předních obchodních řetězců u nás. V roce 2019 získala farma na všechny své produkty národní značku kvality KLASA a stala se také prvním certifikovaným pěstitelem rajčat beze zbytků pesticidů. Provoz s 250 zaměstnanci vytváří celoroční pracovní místa zejména pro místní občany, její součástí je i prodejna zeleniny a ukázkový skleník, kde se mohou návštěvníci během exkurzí na farmě zdarma seznámit s technologií pěstování rajčat. Více na www.farmabezdinek.cz

 

Zdroj: Farma Bezdínek